Pas op voor grasaren bij uw dier!

Helaas is er nog veel onwetendheid over grasaren. Het seizoen is weer in volle gang en helaas is het aan jaarlijks terugkomend probleem bij dieren. De grasaar kan namelijk voor een hoop problemen zorgen bij uw dier!

Een grasaar noemen we ook wel een 'kruiper'. Ze doen hun naam eer aan, omdat ze heel diep in het weefsel kunnen dringen en ze zijn vaak lastig op te sporen. Deze grasaren zijn scherpe zaden van gras. U kunt het herkennen aan een soort harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet. We zien ze vooral veel tussen juni en augustus.  Deze grasaren hebben een ontzettend scherpe punt. Deze kan doordringen in het lichaam van uw dier via de huid of oren, neus en ogen. Door de weerhaken van de grasaar raakt deze niet zomaar weer los. De grasaar dringt hierdoor steeds dieper in het lichaam.

Als uw dier dus een grasaar in zijn lichaam heeft, moet deze verwijderd worden. Het is belangrijk dat deze in zijn geheel wordt verwijderd. Twijfelt u? Neem dan contact op met uw dierenarts en laat hem de grashaar verwijderen. Als de grasaar blijft zitten, kan dit namelijk leiden tot infecties, abcessen of erger.

Het beste is om de velden met grasaren te ontwijken, maar u vindt ze helaas al gauw langs veel stoep- en wegranden. Check daarom altijd voor de zekerheid even uw hond na de wandeling. Om uw hond zo snel en zo goed mogelijk te controleren, kunt u een waterblazer gebruiken. Controleer hierbij ook goed tussen te tenen. Hiermee voorkomt u een hoop problemen!